Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Τι έμεινε από την επίσκεψη Ομπάμα;

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτογραφιεσ ομπαμα ακροπολη
Του καθηγητή Δρα Ηλία Φιλιππίδη

1. Οι στόχοι της επισκέψεως

     Ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα να κλείσει την πολιτική του σταδιοδρομία με την επίσκεψη στην Αθήνα, που είχε και προσκυνηματικό χαρακτήρα, ενώ η επίσκεψη στο Περού αφορούσε την Σύνοδο χωρών Ασίας-Ειρηνικού.
     Ομπάμα ήλθε στην Ελλάδα για δυο λόγους:
· Ως αποστολή εξωτερικής πολιτικής της χώρας του και
· για προσωπικούς λόγους.
     Οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής της επισκέψεως Ομπάμα ήταν και αυτοί δύο:
· το Κυπριακό
· η ηθική υποστήριξη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.
     Ως προς το Κυπριακό η επίσκεψη αφορούσε δύο σκοπιμότητες:
· τα ανταλλάγματα που θα προσφερθούν στην Τουρκία, για να ανοίξει ο δρόμος δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους και
· τα ενεργειακά σχέδια των αμερικανών για την Αν. Μεσόγειο.
     Ο Ομπάμα δεν έκρυψε την πρόθεση του, ότι ήρθε να πιέσει την Ελληνική πλευρά να δεχθεί μια «μεταβατική» λύση στο Κυπριακό, που θα άφηνε ανοικτό το θέμα των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Μια τέτοια «λύση » όχι μόνο θα ακύρωνε το πλεονέκτημα του ευρωπαϊκού κεκτημένου για την Κύπρο αλλά επιπλέον θα επέτρεπε την οριστική τουρκοποίησή της και την κατακόρυφη επιδείνωση του συσχετισμού ισχύος μεταξύ Τουρκίας και του ευρύτερου Ελληνισμού, δηλ. κυπριακής ΑΟΖ, ελληνικής ΑΟΖ, Αιγαίου και Θράκης.
     Είναι προφανής ο εκβιασμός, τον οποίο μετέφερε ο Ομπάμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό: Δεχθείτε το σχέδιο μεταβατικής λύσεως και εγώ θα βοηθήσω για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους….
     Η εικόνα του Έλληνα Πρωθυπουργού στην διάρκεια της παραμονής του αμερικανού Προέδρου έδειχνε έναν άνθρωπο όχι μόνο με παντελή έλλειψη ανακλαστικών ευφορίας από αυτό το γεγονός αλλά και σε κατάσταση ψυχικής καταρρεύσεως σε σημείο, ώστε να μην μπορεί να ελέγξει την στάση του σώματος του.
     Επειδή ο Αλέξης Τσίπρας ζει με τις ψευδαισθήσεις του, περίμενε τον Ομπάμα ως την τελευταία του ελπίδα. Απογοητεύτηκε από τον εκβιασμό ή έχει τύψεις, αν τον αποδέχθηκε;
     Έξαλλου η υποστήριξη του Ομπάμα για το χρέος έχει μόνο ηθικό χαρακτήρα. Ο Ομπάμα, ακόμη και αν παρέμενε πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν υπήρχε περίπτωση να συγκρουσθεί με την Γερμανία για χάρη της Ελλάδας. Θα ήταν μάλιστα πολύ πιο εύκολο για αυτόν να συστήσει στην διοίκηση του ΔΝΤ να σταματήσει την συνεχή πίεση προς την Ελλάδα για τα εργασιακά και συνταξιοδοτικά θέματα ….

2. Ο πολιτισμικός στόχος

     Αναγνωρίζουμε στον Ομπάμα δυο βασικά χαρακτηριστικά:
α. ότι είναι πολιτικός της παλαιάς σχολής. Αυτό σημαίνει ότι:
·       · διαθέτει γενική παιδεία και ενδιαφέρον για τον πολιτισμό και την τέχνη
·      · θέλει να αποδείξει, ότι η πολιτική αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα διαμορφώσεως του ιστορικού γίγνεσθαι, περισσότερο από την οικονομία και τα όπλα και ότι
·     ·  ενδιαφέρεται εξίσου και για την υστεροφημία του. Μπορούμε να προβλέψουμε ότι θα επιζητήσει κάποια διεθνή αποστολή, είτε στα πλαίσια του ΟΗΕ ή πιο πιθανόν ως δική του πρωτοβουλία για την διάδοση των αρχών της δημοκρατίας.
β. είναι μιγάδας και όχι αγγλοσάξονας. Δεν υπήρχε περίπτωση αμερικανός, άγγλος ή  γερμανός πολιτικός να ξεπεράσει τα τετριμμένα περί του «λίκνου της δημοκρατίας» και να επιδοθεί σε έναν ύμνο για την δημοκρατία με γνώσεις για τον ελληνικό πολιτισμό.
     Ασφαλώς κάποιος Έλληνας έγραψε το βασικό σχέδιο για τον λόγο του, που αφορούσε την Ελλάδα. Όμως ο ίδιος ο Ομπάμα δεν όταν ο ηθοποιός που απάγγειλε τον ρόλο του. Είχε ένα πηγαίο πάθος, μία έξαρση, τον ενθουσιασμό του προσκυνητή.
Γιατί αυτό;
     Από ψυχολογικής απόψεως είναι προφανές, ότι ο Ομπάμα αναζητεί μία πνευματική πατρίδα. Οι ΗΠΑ δεν τον εμπνέουν. Δεν απετέλεσε ρητορικό σχήμα αλλά προσωπική επιλογή του, να σπάσει το φράγμα της Αμερικανικής επαναστάσεως ως αφετηρίας του σύγχρονου δημοκρατικού κράτους και ως παγκόσμιου προτύπου και να καταδυθεί στο βάθος των αιώνων, να φθάσει στην αρχαία Αθήνα και να προτείνει την αναβάπτιση της δημοκρατίας στα αρχαία πρότυπα .
     Παράλληλα έσπασε και ένα δεύτερο ταμπού. Παραμέρισε τους εθνομηδενιστές και τους οπαδούς της πολιτικής ορθότητας και προσφώνησε τους σημερινούς Έλληνες ως ιστορικούς απογόνους των αρχαίων Ελλήνων. Το απέδειξαν με την επανάσταση του 1821.
Το ερώτημα είναι:  η σημερινή Ελλάδα με τους πολιτικούς που διαθέτει, έχει, αν όχι το ηθικό κύρος, τουλάχιστον την διάθεση να αξιοποιήσει το προσωπικό όραμα του Ομπάμα και να αναδείξει την Ελλάδα σε παγκόσμιο κέντρο προβολής της δημοκρατίας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού;

filippidis103@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου