Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

«Κρητική συνέργεια»

        «Κρητική συνέργεια»  


Για μια νέα Ελλάδα, για μια νέα Ευρώπη           των Λαών και των πολιτισμών
Ο καθηγητής Ηλίας Φιλιππίδης ξεσηκώνει τους Κρητικούς
                                    --------------------

     Ο μαχητικός συνεργάτης της εφημερίδας μας καθηγητής κοινωνιολογίας και φλογερός κρητόφιλος Δρ. Ηλίας Φιλιππίδης αποφάσισε να ξεκινήσει μία εκστρατεία ενεργοποιήσεως του Κρητικού στοιχείου όπου γης, αρχίζοντας από την Κρήτη. Ως καταλύτης σε αυτή την προσπάθεια λειτούργησε το άρθρο του «Κρήτη,ναυαρχίδα του ελληνικού μέλλοντος !» (ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ, Ιούνιος 2016).
                       ----------------------
Την Δευτέρα 17-10-16 σε σύναξη που έγινε στα Χανιά αποφασίσαμε την ίδρυση της ΕΣΤΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ (ΕΣΤΕΠ )με παραρτήματα στην Κίσσαμο και την Παλαιόχωρα. ΕΣΤΕΠ θα δημιουργηθούν και σε άλλες πόλεις της Κρήτης.

Οι ΕΣΤΕΠ Κρήτης εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο «ΚΡΗΤΙΚΗ ΣΥΝΈΡΓΕΙΑ» του καθηγητή Ηλία Φιλιππίδη και έχουν ως σκοπό:
α. την συμβολή στην ενότητα, την συσπείρωση και την ενεργοποίηση του Κρητικού στοιχείου στην Μεγαλόνησο και την Ετεροδημία, αργότερα και στην Διασπορά.
     Αποτελεί «παρά φύσιν» φαινόμενο να υπάρχουν Κρητικοί ατομιστές, οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους και όχι για το μέλλον του πολιτισμού τους και της Ελλάδας, να μην ανήκουν σε κάποιο κρητικό σωματείο και να μην διαβάζουν κρητικές εφημερίδες. Βεβαίως ο τρόπος που λειτουργούν πολλά κρητικά πολιτιστικά σωματεία, δεν είναι ο καλύτερος. Αυτά τα θέματα θα πρέπει να συζητούνται. Η αδιαφορία είτε από μέσα είτε απ΄ έξω δεν είναι λύση.
β. την αποτοξίνωση της αξιακής συνειδήσεως των Κρητών και την αποστείρωση του χώρου του πολιτισμού και του πατριωτισμού από κάθε κατάλοιπο κομματισμού και ιδιοτέλειας.

γ. την αξιολόγηση και τον επαναπροσδιορισμό των παραδοσιακών αξιών και την διαμόρφωση ενός σύγχρονου προτύπου ζωής για τον σημερινό Κρητικό και ιδιαίτερα για τον νέο άνθρωπο.
δ. την αναβίωση της παραδόσεως του ελληνικού κοινοτισμού και την σύνδεση του τοπικού με τον εθνικό πατριωτισμό.
ε. την διαμόρφωση ενός ΟΡΑΜΑΤΟΣ για το μέλλον του Ελληνισμού, το οποίο θα κτίζεται εκ των κάτω προς τα επάνω, με βάση τον πολιτισμό και ανεξάρτητα από τον παράγοντα της εξουσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι Κρητικοί, με τον δυναμισμό που διακρίνει τον χαρακτήρα μας και την ιστορική μας πορεία, καλούμαστε να πρωτοστατήσουμε σε μία συλλογική προσπάθεια για μία νέα ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ως πρωτοπορία σε μια νέα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ.
     Έτσι η 
ΚΡΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ θα αποτελέσει πρότυπο για την δημιουργία παραλλήλων στρατηγικών σχεδίων και για τις άλλες περιφέρειες της Ελλάδας, πχ. «Θεσσαλική συνέργεια», όπου η κάθε περιφέρεια θα αξιοποιεί τον ιστορικό και πολιτισμικό δυναμισμό της καθώς και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Η Κρητική Συνέργεια θα ολοκληρωθεί ως Ελληνική Συνέργεια.
     Στις 28 Οκτωβρίου θα κυκλοφορήσει στα Χανιά, Κίσσαμο και Παλαιόχωρα η «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΈΡΓΕΙΑΣ». Οι βασικές της θέσεις είναι:
α. Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Στις 28-10-1940 υποστήκαμε την επίθεση του Φασισμού. Σήμερα βιώνουμε καταστάσεις, οι οποίες μόνο με πόλεμο μπορούν να συγκριθούν. Ο σημερινός πόλεμος κατά της Ελλάδας έχει οικονομικό, γεωπολιτικό, δημογραφικό και πολιτισμικό χαρακτήρα.
     Οι Δανειστές μας δεν ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της χώρας μας. Μας αντιμετωπίζουν ως οικόπεδο προς εκποίησιν. Έχουν τον χρόνο να το πετύχουν, αφού τους το παραχωρήσαμε για 99 χρόνια!!!
β. Ακόμη και χωρίς τους μετανάστες ο Ελληνισμός βρίσκεται σε διαδικασία δημογραφικής καταρρεύσεως. Μέχρι τέλος του αιώνα οι Έλληνες θα είναι μόνο 5 εκ. και μέχρι το 2140 ο τελευταίος Έλληνας θα κλείνει την πόρτα της ιστορίας.
     Όμως πριν από το τέλος του αιώνα διαφαίνεται ο κίνδυνος ισλαμοποιήσεως της πατρίδας μας, εάν δεν ανακοπεί η μεταναστευτική ροή και δεν διπλασιασθεί ο αριθμός γεννήσεων των Ελλήνων.
Το συμπέρασμα είναι, ότι χρειάζεται μία πνευματική και κοινωνική επιστράτευση των Ελλήνων. Θα είναι μία ασυγχώρητη απώλεια για ολόκληρο τον ανθρώπινο πολιτισμό, εάν σβύσει ο Ελληνισμός, έπειτα από μία διαδρομή 5.000 ετών παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας
Αργυρή Ζουριδάκη, 
οικονομολόγος                                  
Email: argirozo@otenet.gr                                                                           ΥΓ. Αναδημοσίευση από τα  ΚΡΗΤΙΚΑ ΝΕΑ, Οκτώβριος 2016. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου