Τρίτη 16 Αυγούστου 2022

Καλή Παναγιά! Κατόπιν εορτής;

 



Του Ηλία Φιλιππίδη

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, επειδή προφανώς ο ίδιος πλήττει, έχει την εντύπωση ότι πλήττουν όλοι οι Έλληνες και για να μη χαλαρώσουμε ακόμη περισσότερο λόγω των διακοπών, σκέφθηκε να διορθώσει το τελευταίο πρόβλημα, που έχει απομείνει στην Ορθόδοξη Εκκλησία και σε όλη την Ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για την ορθή προσφώνηση της Θεομήτορος.

Επί λέξει: «Η φράση «Καλή Παναγιά» δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά. Τα τελευταία χρόνια επικράτησε μία μόδα που λέει: «Καλή Παναγιά». Τι θα πει Καλή Παναγιά; Λέμε Καλό Χριστό; Εμείς λέμε: Καλά Χριστούγεννα, είναι γεγονός. Λέμε: Καλό Πάσχα, είναι γεγονός. Τι θα πει Καλή Παναγιά; Δεν θα πει τίποτε το Καλή Παναγιά. Λέμε: Καλό Δεκαπενταύγουστο, Καλή εορτή της Παναγίας μας. Έτσι ξέρουμε από παλιά».

Λίγες ημέρες πριν της Παναγίας, επεκοινώνησα τηλεφωνικώς για νομικούς λόγους με την υπεύθυνη μιας εταιρίας ακινήτων με έδρα στην οδό Βουκουρεστίου. Της ευχήθηκα: Καλό Δεκαπενταύγουστο. Χωρίς να γνωριζόμαστε, μου απάντησε αμέσως: ΚΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ!

Όταν μία μορφωμένη κυρία, με φωνή κάτω των 40 ετών, με επιτυχείς εξετάσεις ανόδου στον επιχειρηματικό τομέα από το κέντρο της αστικής ζωής της Αθήνας, χρησιμοποιεί αυθόρμητα μία τόσο … λαϊκή έκφραση, τότε ως κοινωνιολόγος μπορώ να αναφωνήσω: Αλληλούια! Αυτό είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον του πολιτισμού μας.

Σεβασμιώτατε, καλύτερα να αναφέρονται οι πιστοί στο όνομα της Παναγίας παρά σε μία ημερομηνία και αντί να λέμε: Καλή Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, λέμε εν συντομία: Καλή Παναγιά. Πειράζει; Θίγεται σε κάτι η Θεοτόκος;

Αφήστε λοιπόν, Σεβασμιώτατε, την παράδοση της επάρσεως του φαρισαϊσμού, πλησιάστε, λάθος το είπα, κατεβείτε στον λαό, σταθείτε δίπλα του και αντί να διορθώνετε τον λαό, προσπαθήστε να διορθώσετε τα στραβά της Εκκλησίας. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!  Έτσι θα σας γράψει η ιστορία…   

Αθήνα, 16 Αυγούστου 2022 

 Ηλίας Φιλιππίδης 

Πανεπιστημιακός κοινωνιολογίας, συγγραφέας.

 

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου