Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Η Κρητική Συνέργεια ξεκίνησε την δράση της από το Σέλινο


Του καθηγητή Δρα Ηλία Φιλιππίδη

     Γνώρισα το Σέλινο στην δεκαετία του 80, όταν ως γραμματέας της πρωτοβουλίας «Ακρωτήρι Ειρήνης», που είχαν σχεδιάσει ο μακαριστός «Παππούλης», ο χαρισματικός Ειρηναίος Γαλανάκης, μαζί με τον δημιουργικό ποιητή–δημοσιογράφο Δημήτρη Κακαβελάκη γυρνούσαμε τα χωριά και κάναμε εκλαϊκευμένες ομιλίες με τρεις άξονες :
· Την ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων, στην κοινωνική μας ζωή και τον κόσμο
· Την «Επανάσταση των συνειδήσεων» για τον αξιακό επαναπροσδιορισμό της ζωής και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου και
· Για την αναβίωση του χωριού και την σημασία της αγροτικής παραγωγής όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την αναπαραγωγή του πολιτισμού μας.
      Δεν μπορώ να ξεχάσω την αγάπη του «Παππούλη» για τους απλούς ανθρώπους της υπαίθρου, για τα παιδιά και τις αγρότισσες. Το έργο του Ειρηναίου με τα περίφημα οικοτροφεία και τους Συλλόγους Κυριών και Δεσποινίδων συνεχίστηκε, μετά την επιστροφή του από την Γερμανία, με την ιδιαίτερη φροντίδα για την πνευματική θωράκιση και ψυχική ισορροπία των ανθρώπων απέναντι στην αλλοτρίωση, την ισοπέδωση των συνειδήσεων και του πολιτισμού από τον «μοντέρνο» τρόπο ζωής, τον ατομισμό, τον καταναλωτισμό, την άρριζη αστικοποίηση και τον ισοπεδωτικό και στείρο κομματισμό, o οποίος έσπερνε τον φανατισμό, χώριζε τους ανθρώπους και περιφρονούσε την γνώση, την αριστεία και τις αξίες. Αυτή η προσπάθεια τότε μπόλιασε την συνείδηση μου και έδεσε με τις επιστημονικές μου γνώσεις, ως κοινωνιολόγου και νομικού και τις διεθνείς μου εμπειρίες, ως μέλους του προεδρείου της Διεθνούς επιστημονικής εταιρείας παγκοσμίου οικονομίας και πολιτικής επί 24 χρόνια.
     Είναι δύσκολοι οι σημερινοί καιροί, όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσεως αλλά και διότι βιώνουμε τις συνέπειες της καταρρεύσεως του αξιακού μας συστήματος και του εξατομισμού της κοινωνίας μας. Αυτός είναι ο λόγος, που ο λαός έχει παραλύσει και δείχνει ότι βρίσκεται σε μια λιποθυμική κατάσταση.
     Έχουμε καταντήσει ένας λαός με ακρωτηριασμένη συνείδηση. Από τις τέσσερις αναγκαίες διαστάσεις της ολοκληρωμένης συνειδήσεως έχει μείνει μόνο η διάσταση της ατομικότητας, η οποία έχει υποστεί υπερδιόγκωση και έχει πνίξει τις άλλες τρεις : την συλλογικότητα, την διαχρονικότητα και την πνευματικότητα.
Έτσι απεφάσισα να προτείνω την «Κρητική Συνέργεια» με σκοπό:

α. την συμβολή στην προαγωγή του Συγκρητισμού, ο οποίος ακόμη εκκρεμεί,
β. στον επαναπροσδιορισμό του αξιακού μας συστήματος, το οποίο θα συνδυάζει τις παραδοσιακές μας αξίες: της Πατρίδας, της Ορθοδοξίας, της πολύτεκνης Οικογένειας και του Πολιτισμού με τις αρχές της Δημοκρατίας, της Προόδου και της Γνώσεως και
γ. την αναβίωση του χωριού, την ενίσχυση του αγροτικού τομέα και την συσπείρωση των Τοπικών κοινωνιών με βάση την παράδοση του ελληνικού κοινοτισμού. Χρειάζεται μία πνευματική και κοινωνική ενημέρωση, συσπείρωση και αφύπνιση του λαού, χωρίς καμμία απολύτως εξάρτηση ούτε καν επίδραση από τα υπάρχοντα ή τα μελλοντικά πολιτικά κόμματα.
Χρειάζεται ένα ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΕΩΣ του Ελληνισμού.
     Θέλουμε να συμβάλλουμε, ώστε ο λαός να αναλάβει την ευθύνη του μέλλοντός του. Όλοι μαζί να κτίσουμε το μέλλον μας ΕΚ ΤΩΝ ΚΑΤΩ με βάση ένα αρχιτεκτονικό σχεδιασμό τριών επιπέδων :
· τον Λαϊκό μας πολιτισμό
· τον κοινωνικό πολιτισμό, που αφορά την συμπεριφορά του ενός προς τον άλλον, ατομικά και την κοινωνία ως σύνολο και
· Το αξιακό σύστημα, με βάση τον ανεξάντλητο πλούτο του Διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού.

     Με βάση αυτή την στρατηγική ιδεολογικού εξοπλισμού και με αποφασιστικότητα δράσεως προχωρούμε στην ίδρυση ΕΣΤΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ΕΣΤΕΠ) στις πόλεις του κάθε νομού και με παραρτήματα σε όσα χωριά είναι δυνατόν.
     Με βάση αυτές τις αξιακές προτεραιότητες θα αντιμετωπίσουμε τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν τον Ελληνισμό, όπως το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα.
     Με αυτό το πνεύμα έγινε η ομιλία μας την Δευτέρα 5 Δεκ. στην Δημοτική Αίθουσα της Παλαιόχωρας με θέμα «Ο Ελληνισμός και το μέλλον του».
     Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρύτανη του Σεληνιώτικου πολιτισμού, τον εξαίρετο άνθρωπο και καλλιτέχνη ΝΙΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ. Χωρίς την ενθάρρυνση και την συνεργασία του δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί η ομιλία.
filippidis103@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου