Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Ομιλίες καθηγητή Ηλία Φιλιππίδη στο Σέλινο


Ο καθηγητής Δρ. κοινωνιολογίας και νομικός Ηλίας Φιλιππίδης, σελινιώτης λόγω της συζύγου του, της παλαιοχωρίτισσας οικονομολόγου Ρούλας Ζουριδάκη, ήλθε πάλι στον τόπο μας, να προσφέρει τις γνώσεις του με το πάθος που τον χαρακτηρίζει για τον Ελληνισμό, τον πολιτισμό μας και το μέλλον μας.

Πιστεύει, ότι οι Τοπικές κοινωνίες, όσο μικρές και αν είναι, αποτελούν το κλειδί του ελληνικού μέλλοντος, όπως άλλωστε αποδεικνύει και η μακραίωνα παράδοση του ελληνικού κοινοτισμού, ο οποίος αποτελεί την ραχοκοκκαλιά της ιστορικής μας υπάρξεως.

Μόνο στο πλαίσιο των Τοπικών κοινωνιών μπορεί να εκπληρωθεί το χρέος της αναπαραγωγής της εθνικής συνειδήσεως και της ενισχύσεως της εθνικής μας ομοψυχίας καθώς και της αντιμετωπίσεως του κρισίμου προβλήματος της δημογραφικής μας καταρρεύσεως.

Όλη αυτή η προσπάθειά του δεν έχει καμία σχέση με πολιτικά κόμματα, τωρινά ή μελλοντικά, ούτε με πολιτικές φιλοδοξίες. Βασική του θέση είναι, ότι ο πατριωτισμός και η αναφορά στον Διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό πρέπει να αποκομματικοποιηθούν και να εθνικοποιηθούν.

Λόγω της ανάγκης να επισκευασθεί η αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου, η ομιλία στην Παλαιόχωρα αναβάλλεται. Όμως ουδέν κακόν αμιγές καλού, διότι έτσι δίνεται η ευκαιρία επισκέψεως σε μικρότερες κοινότητες.

Αυτή την φορά θα γίνουν δύο ομιλίες:


1. Στην Σκλαβοπούλα, την Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου και ώρα 4 μμ., στην αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου, με θέμα:

«Οι ΑΞΙΕΣ, ως παράδοση και ως συνείδηση, είναι το θεμέλιο, πάνω στο οποίο οι κοινωνίες κτίζουν το μέλλον τους». Θα ακολουθήσει συζήτηση. Διοργανωτής: ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σκλαβοπούλας « Η Βιέννα ».

2. Στην Κουντούρα, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου και ώρα 7:15 μμ., στο Ενοριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Κουντούρας, με θέμα:

« Η σημασία των Τοπικών κοινωνιών για το μέλλον του Ελληνισμού». Θα ακολουθήσει συζήτηση. Διοργανωτής: Ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Κουντούρας.

Το συμπέρασμα του μηνύματος, που θέλει να δώσει ο καθηγητής Φιλιππίδης, είναι πρώτον, ότι η κρίση που περνάμε, έχει τα στοιχεία της παρακμής, διότι είχε προηγηθεί η κατάρρευση του συστήματος των αξιών μας και δεύτερον, ότι ο Κρητικός πολιτισμός, που είναι ένας δυναμικός πολιτισμός, έχει την δυνατότητα να συμβάλλει στην αποκατάσταση αυτών των αξιών.

Δελτίο τύπου της πολιτιστικής και ανεξάρτητης πρωτοβουλίας «Κρητική Ματιά».

Συντονιστική Επιτροπή:


Νίκος Αποστολάκης, Γιώργος Τζανάκης και Κατερίνα Τζανάκη.

Επικοινωνία: <filippidis103@yahoo.gr>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου