Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

«Delivery ο τύπος»!

Του Ηλία Φιλιππίδη


Ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς μπήκε πρόσφατα σε ένα ταξί. Όπως αφηγείται ο ίδιος στο άρθρο του «Τα εθνικά μας θέματα» (3/6/2018), ο οδηγός είχε όρεξη για κουβέντα. Αφού εξήγησε στον πελάτη του, για ποιό λόγο εψήφισε δύο φορές Τσίπρα και «Όχι» στο δημοψήφισμα, κατέληξε στο εκπληκτικό συμπέρασμα για τον πρωθυπουργό μας: «Ο τύπος είναι delivery»!

Ο κ. Παπαχελάς τον ερωτά, τι εννοεί. Ο ταξιτζής εντυπωσιάζει τον πεπειραμένο δημοσιογράφο με την πλέον σύντομη και ουσιαστική συνέντευξη, που του έχει τύχει στην ζωή του: «Να, ρε παιδί μου, παίρνουν οι έξω και ζητάνε τις συντάξεις. Εκείνος κάνει γρήγορα delivery. Μετά, ζητάνε μισθούς, πάλι τα ίδια. Αλλά όχι, ρε φίλε, και το όνομα της Μακεδονίας για delivery, επειδή το ζητάνε, όχι»!

Ο κ. Παπαχελάς εντυπωσιάσθηκε από την διαύγεια της σκέψεως ενός απλού ανθρώπου, ασφαλώς μετρίας μορφώσεως, ο οποίος όμως πείθει για την ειλικρίνεια και την αμεσότητα προσεγγίσεως της ζωής. Είναι μία αμεσότητα, που την γνωρίζουμε από τα λαϊκά μας τραγούδια.

Ναι μεν ο κ. Παπαχελάς ερμήνευσε το σχόλιο του ταξιτζή ως χαρακτηριστικό δείγμα λαϊκισμού, συνωμοσιολογίας και εγκεφαλικής αλλοιώσεως, δηλ. παθογένειες τις οποίες κατά τον κ. Παπαχελά τις εξέθρεψε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, προτού γίνει κυβέρνηση της κωλοτούμπας. Όμως ο ίδιος, για λόγους προφανώς δημοσιογραφικής δεοντολογίας, θέλησε να αναζητήσει και μία αιτιολογία. Εξηγεί: «Ο Έλληνας πολίτης νιώθει ταπεινωμένος ύστερα από τόσα χρόνια κρίσης και κηδεμονίας. Νιώθει, ότι του έχουν κλέψει την αξιοπρέπειά του και δεν μπορεί να χωνέψει, ότι τώρα τον αναγκάζουν να την καταπιεί [την αξιοπρέπειά του] απέναντι σε έναν αδύναμο και μικρό γείτονα. Είναι κάτι σαν τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».

Ο κ. Παπαχελάς έφθασε μέχρι το σημείο να εκστομίσει μία βλάσφημο για το κουλ στυλ του πρόγνωση, ότι «ο κ. Τσίπρας μπορεί στο τέλος να “πέσει” λόγω του ζητήματος των Σκοπίων».

Δυστυχώς ο ταξιτζής συμπατριώτης μας επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά. Delivery δεν κάνει ο Τσίπρας στη Μέρκελ και για το μεταναστευτικό;

Έχω μία πρόταση: επειδή «ακραίες», όπως λέει, και «παλαβές» φωνές αρέσκονται να αποκαλούν τους πολιτικούς της μετριοπάθειας και του συμβιβασμού ως προδότες, ευκαιρία είναι να αντικαταστήσουμε αυτές τις βάρβαρες εκφράσεις με πιο πολιτισμένες και μάλιστα αγγλιστί. Ο λαός μας να τους αποκαλεί «Delivery»!

Όπου λοιπόν εμφανίζονται οι πολιτισμένοι ηγέτες μας, να τους αποκαλούμε και εμείς πολιτισμένα: «De-livery! De-livery! Είσαστε de–livery!…».

Μέχρι τώρα ο κ. Τσίπρας ήταν γνωστός και μάλιστα διεθνώς, ως ο Mr. Kolotoumba. Ας γίνει λοιπόν και Mr. Delivery!

Ελπίζουμε να μην χρειασθεί, να αποκτήσει και τρίτο τίτλο ευγενείας, διότι τότε δεν θα υπάρχει πλέον Ελλάδα!

Δημοσιεύθηκε στην `εφημερίδα (Δρόμος της αριστεράς) το Σάββατο 07/07/2018

filippidis103@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου