Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Του Ηλία Φιλιππίδη


Για δώρο, ο Ύμνος της αγάπης του Απ. Παύλου Α΄ Επιστολή προς Κορινθίους, 13:1-13

Ελεύθερη απόδοση του Ηλία Φιλιππίδη

« Αν μπορούσα να μιλούσα όλες τις γλώσσες των ανθρώπων, ακόμη και τις γλώσσες των αγγέλων, χωρίς όμως να έχω αγάπη, τότε θα ήμουν απλώς ένα κρουστό όργανο ή ένα τύμπανο, που θα έβγαζε ήχους χωρίς μουσικότητα.

Η αγάπη είναι η μουσική της ζωής, η ομορφιά της.

Όμως η αγάπη είναι τόσο μεγάλη, που ακόμη και αν είχα και άλλες, ξεχωριστές ικανότητες, αν είχα δηλαδή το χάρισμα της προφητείας, αν είχα μυηθεί σε όλα τα μυστήρια, αν κατείχα τις γνώσεις όλων των βιβλιοθηκών του κόσμου, ακόμη και αν είχα την πιο δυνατή πίστη, ώστε να μπορώ να μετακινώ όρη, πάλι, χωρίς την αγάπη, δεν θα είχα καμία αξία.

Τι άλλο θα μπορούσα να κάνω;

Θα μπορούσα να μοιράσω όλα τα υπάρχοντα μου στους πτωχούς, θα μπορούσα να παραδώσω το σώμα μου στην φωτιά, για να αποδείξω την αφοσίωση μου σε αυτά που πιστεύω, αν όμως δεν έχω αγάπη, δεν πρόκειται να ωφεληθώ σε τίποτε.

Οι προφητείες μπορεί να μην εκπληρωθούν, οι γλώσσες να λησμονηθούν, οι γνώσεις να ξεπεραστούν. Όμως η αγάπη δεν χάνει ποτέ την αξία της.

Η αγάπη κάνει τον άνθρωπο μεγαλόψυχο, έντιμο, η αγάπη δεν ζηλεύει , η αγάπη δεν επιτρέπει στον εαυτό μας τον εγωισμό, την έπαρση και την αυτοπροβολή.

Η αγάπη δεν σκέπτεται το κακό, δεν οργίζεται, αποκλείει τον εγωκεντρισμό και την απληστία, αποκλείει κάθε τι, που οι άνθρωποι θα χαρακτήριζαν ως άσχημο.

Η αγάπη δεν χαίρεται μπροστά στην αδικία, αντιθέτως χαίρεται, όταν δικαιώνεται η αλήθεια.

Η αγάπη καλύπτει στοργικά την ζωή των ανθρώπων, που μας περιβάλλουν και ακτινοβολεί την θετικότητα της, όπου και αν βρεθούμε. Η αγάπη έχει υπομονή, δεν απελπίζεται, πάντα πιστεύει στο καλό.

Τελικά η ποιότητα του ανθρώπου σύγκειται από τρία στοιχεία: την πίστη, την ελπίδα και την αγάπη. Από αυτά τα τρία σημαντικότερη είναι η αγάπη ».

Ας θυμηθούμε και την ανυπέρβλητη απάντηση της Αντιγόνης στον τύραννο Κρέοντα: « Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν »

(Δεν γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για να αγαπώ και να με αγαπούν). Σοφοκλέους «Αντιγόνη», στ.521.

filippidis103@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου