Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

«Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΠΕΘΑΝΕ… ΖΗΤΩ Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ !»

Ηλίας Φιλιππίδης*


Αυτός είναι ο εντυπωσιακός τίτλος του προφητικού άρθρου του ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ, τότε Ευρωβουλευτή της ΠΟΛ.ΑΝ. (Πολιτικής Άνοιξης), το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΟΝ», στις 29-11-1998.

Ο Ν. Κακλαμάνης είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, διαθέτει ευθυκρισία και σχετική ελευθερία σκέψεως, παρ΄ όλο που είναι πολιτικός «καριέρας». Το άρθρο αυτό αποδείχθηκε απόλυτα προφητικό, διότι καταγγέλλει την αλλοτρίωση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και την απεμπόληση των αρχών και των οραμάτων των ιδρυτών της ενωμένης Ευρώπης. Καταγγέλλει το Ευρώ, ότι καθιερώθηκε για να κατοχυρώσει την παντοκρατορία της οικονομίας των αριθμών προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων και των τραπεζιτών και εις βάρος των εργαζομένων και γενικά των λαών της Ευρώπης, ιδιαίτερα του Νότου.

Ο Ν. Κακλαμάνης αρέσκεται να του λένε, ότι αποδείχθηκε προφήτης. Όμως δεν φαίνεται να θέλει να γίνει ευρύτερα γνωστό το περιεχόμενο του άρθρου του.

Αφού τον συγχαρούμε, εντυπωσιασμένοι από την εποπτική διεισδυτικότητα και την ειλικρίνεια του, θα θέλαμε να του θυμίσουμε, ότι ο προφήτης δεν αναδεικνύεται μόνο από την ενάργεια της προβλέψεως του αλλά και από δύο άλλα στοιχεία:

  • την μνήμη, για να θυμάται, τα όσα είχε πεί και
  • την συνέπεια, για να μένει συνεπής στις αρχές του, ειδικά όταν αυτές επιβεβαιώνονται ως έχουσες διαχρονικό χαρακτήρα.

Ο Ν. Κακλαμάνης έχει αποκαλύψει σε συνέντευξη του, ότι περιέφερε αυτό το άρθρο στις τότε μεγάλες εφημερίδες. Όλες αρνήθηκαν να το δημοσιεύσουν. Έτσι κατέληξε στο «ΠΑΡΟΝ». Ήθελε να είναι συνεπής στις αρχές του, δεν τις πρόδωσε. Μήπως όμως η λήθη είναι ένας άλλος, ψυχικά και πολιτικά ανώδυνος τρόπος, για να προδίδουμε τις αρχές μας;

Καλούμε τον Νικήτα Κακλαμάνη να ξαναδιαβάσει το άρθρο του και να βεβαιωθεί, ότι τα όσα είχε προφητεύσει τότε, ήσαν απλώς η εισαγωγή στο σημερινό δράμα της πατρίδας μας.

Ας το διακηρύξει πάλι, ας το επικαιροποιήσει. Το οφείλει στην Ελλάδα, το οφείλει στην Ευρώπη.

Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι ένας ρομαντικός ευρωσκεπτικιστής.

Ως κοινωνιολόγος θα έλεγα ότι εκφράζει και συνεχίζει τον οραματικό, τον ιδεαλιστικό, τον ουτοπικό ευρωπαϊσμό.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ιδεολογικό ρεύμα. Ας το ξεκινήσει.

Αυτό που προσέθεσα, ήταν να αναζητήσω αυτό το άρθρο. Το επίπεδο της τεχνολογίας τότε, δεν επέτρεπε να είναι ευανάγνωστο. Το εκτύπωσα, μεγένθυνα τα γράμματα και μετά τα πέρασα ένα-ένα με μαύρο στυλό, για να το αναρτήσω αυτοτελώς και να γίνει πιο γνωστό, όσο γίνεται περισσότερο.

Καλώ όσους συμφωνούν, να το διαδώσουν.










*Καθηγητής Δρ. κοινωνιολογίας Νομικός Θεμελιωτής της θεωρίας της Ελληνολογίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου