Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Το Μακεδονικό είναι πρωτίστως θέμα ταυτότητας !

Του καθηγητή Δρα Ηλία Φιλιππίδη


Ο «αντικειμενικός» κ. Νίμιτς μας άνοιξε τα μάτια

Η ομίχλη γύρω από τις διαπραγματεύσεις για το Μακεδονικό διαλύεται και με πρωτοβουλία του ίδιου του Διαμεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς αποσαφηνίζονται τα δεδομένα:

  • α. ο κ. Νίμιτς δεν μεσολαβεί, έχει απορρίψει τον μανδύα του αντικειμενικού τεχνοκράτη διαπραγματεύσεων, εκ μέρους μάλιστα του ΟΗΕ και ενεργεί για λογαριασμό του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσεως, ο οποίος είναι οι ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ.
  • β. η «λύση», που προτείνουν οι ΗΠΑ, είναι ένας συμβιβασμός πάνω στο όνομα για τα Σκόπια, ως Βόρεια ή Νέα Μακεδονία, ακόμη και με σλαβική προφορά, αλλά έναντι πάντων (erga omnes). Πιθανόν επίσης να γίνει δεκτή και η αλλαγή των σχετικών ονοματολογικών αναφορών στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Όμως η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει ως «αντάλλαγμα» την ύπαρξη της ιδιαίτερης εθνικής ταυτότητας του «Μακεδονικού» λαού και της «μακεδονικής» του γλώσσας!..
  • γ. στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα μπορεί να «αποζημιωθεί» με αναγνώριση των υφισταμένων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών και με την γραπτή παραίτηση των Σκοπίων από κάθε αλυτρωτική επιδίωξη. Όμως η ιστορική πείρα έχει αποδείξει, ότι οι όποιες νομικές λύσεις είναι πολύ αδύνατες μπροστά στην πίεση των εθνολογικών ταυτοτήτων.

Το βέβαιο είναι, ότι το μακεδονικό πρόβλημα δεν πρόκειται να λήξει με την «λύση» του συμβιβασμού στο όνομα και ότι θα περάσει από πολλές φάσεις ακόμη. Η άποψή μου είναι, ότι η φύση του προβλήματος είναι τέτοια και τα γεωπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων Δυνάμεων τόσο ισχυρά και ανταγωνιστικά, που τα Βαλκάνια θα ηρεμήσουν μόνο, εάν ομονοήσουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γερμανία και η Τουρκία. Μιλάμε για τον τετραγωνισμό του κύκλου!

Στην επόμενη φάση, μετά την όποια συμφωνία, η Ελλάδα θα πιέζεται να αναγνωρίσει νομικά την ύπαρξη «μακεδονικής» μειονότητας στην Μακεδονία μας. Οπότε θα σχηματισθεί μία τριπλή γεωπολιτική συγχορδία:

  • α. οι Αλβανοί θα πιέζουν για αναγνώριση μειονότητας των Τσάμηδων στην Ήπειρο.
  • β. οι Σκοπιανοί για μειονότητα «Μακεδόνων» στην Μακεδονία και
  • γ. οι Τούρκοι θα κλιμακώνουν τις πιέσεις τους για αναγνώριση «τουρκικής» μειονότητας στην Θράκη.
  • δ. και όλα αυτά με την ενδεχόμενη κάλυψη ή ανοχή του ΝΑΤΟ, της «Διεθνούς κοινότητας» και των διαφόρων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έτσι θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια της πατρίδας μας; Πόσο μάλλον που από τώρα διαφαίνεται η τάση της Τουρκίας, να αναλάβει την γεωπολιτική κηδεμονία και «προστασία» και των τριών αυτών «μειονοτήτων»!!.....

Ο κ. Νίμιτς σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Sitel TV των Σκοπίων ερωτήθηκε:

Δημοσιογράφος: Η «Μακεδονία» ενδιαφέρεται για μία λύση, η οποία δεν θα θίγει το θέμα της ταυτότητας των «Μακεδόνων». Η δέσμη των προτάσεων σας θίγει το θέμα της ταυτότητας;»

Νίμιτς: «Δεν θίγεται η ταυτότητα [των «Μακεδόνων»]. Στην πραγματικότητα ενισχύουμε και διασφαλίζουμε το θέμα της ταυτότητας τόσο της χώρας όσο και του λαού της. Από την επαφή μου με ανθρώπους στην χώρα σας έχω αντιληφθεί, ότι η ταυτότητα σας είναι πολύ ισχυρή. Εξάλλου η ταυτότητα σας διαρκεί για πολλά – πολλά χρόνια. Μπορεί το κράτος σας να υπάρχει εδώ και 25 περίπου χρόνια αλλά η ταυτότητας σας υπήρχε και στην διάρκεια της Γιουγκοσλαβίας. Είχατε ταυτότητα και στην διάρκεια του Βασιλείου της Σερβίας και στην διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Έτσι πιστεύω, ότι η ταυτότητα του λαού σας διασφαλίζεται και ότι οι ιδέες που παρουσίασα, μάλλον ενισχύουν παρά αδυνατίζουν την ταυτότητα σας».

Το συμπέρασμα είναι περισσότερο από φανερό. Τα όποια Δυτικά συμφέροντα θέλουν να διαιωνίσουν το πρόβλημα και όχι να το λύσουν. Θέλουν να παραμείνει ανοικτό το θέμα της υπάρξεως «Μακεδονικού έθνους» και να το χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πιέσεως για τις οποιεσδήποτε αλλαγές συνόρων στο μέλλον. Το έπαθλο για τον νικητή θα είναι η Θεσσαλονίκη….

filippidis103@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου